2019. évi asztrológiai előrejelzés – Griga Zsuzsanna szemével


2019 bolygó állásai és asztrológiai eseményei a karmaasztrológus szemével (1. rész)


Lassan magunk mögött hagyjuk az idei évet és ismét megfogalmazódik bennünk a kérdés, vajon milyen lesz a következő, s vajon jobb lesz-e, vagy rosszabb, mint a tavalyi? Vajon fokozódik-e rajtunk a nyomás, amely egyrészt a megfelelés belső igényéből táplálkozik, másrészt a külső feszültségek kihívásaira adott válaszok láncolatából áll össze, vagy végre sikerül nyugalmat, biztonságot teremtenünk?

Folyamatosan többek, jobbak, gazdagabbak és szerencsésebbek akarunk lenni, mint a korábbi időszakunkban, mert a modernkor ideológiai mítosza azt sugallja, az állandó fejlődés alapvető követelmény a boldoguláshoz. Sajnos éppen ez a felfogás okozza a modernkor emberének alapvető boldogtalanság–érzetét. Miközben valóban lényeges, hogy ne ragadjunk bele egy unalmas vagy korlátozó élethelyzetbe, a boldogsághoz szükséges a nyugalom is. Rendszerint akkor érezzük jól magunkat, ha a helyünkön vagyunk, és akkor változtatunk, ha valami nincs teljesen rendben. Az is nagyon lényeges, hogy a belső békét izoláltan szinte lehetetlen megteremteni. Együtt kell rezegünk az Univerzummal, és ha sikerül ráhangolódnunk a külső folyamatokra, sokkal könnyebben elérhetjük azt, amit szeretnénk. „Go with the flow”, tanácsolja a transzcendens filozófia, ami úgy fordítható le, hogy „ússz az árral” vagy „lovagold meg az áramlást” – vagyis minden esetben használd ki a kozmikus hatásokat, hangolódj rájuk és ne ellenükben cselekedj.

Vajon az új esztendőben milyen folyamatokat támogatnak a csillagok? Mennyire lesz mozgalmas, változásokkal teli az időszak? Lesznek-e szerencsés hatások, amiket érdemes kihasználnunk?

Az idei nagybolygó állások

A 2018-es év egyik fontos kulcsszava a változás volt, hiszen több lassú mozgású égitest és a Holdcsomók is jegyet váltottak, az év végére azonban kettő visszatáncolt az előző jegybe: a Chiron a Halakba, az Uránusz pedig a Kosba. A 2019-as év a nagybolygó állások szempontjából nézve meglehetősen vegyes hatású, a kardinalitás (indítóerő), a váltás (változtató erő), és a mozdíthatatlanság (megszilárdító erő) egyszerre lesz jellemző, az év vége felé azonban már a kardinálisok (elsősorban a Bak) javára billen a mérleg. A Szaturnusz a Bakban, a Chiron a Halakban és a Kosban, az Uránusz a Kosban és a Bikában, a Neptunusz a Halakban, a Plútó a Bakban, a Transzplútó a Szűzben, a Felszálló holdcsomó a Rákban, a Leszálló pedig szintén a Bakban található. A Jupiter az év nagy részében a Nyilasban jár, s az idei év egyik legfontosabb jellegzetessége éppen az, hogy mindkét sors-bolygót saját jegyében találjuk, vagyis látszólag egyforma erővel rendelkeznek, azonban ez nem teljesen van így. Mint ahogy azt látni fogjuk, a Karma ura bizonyosan meg fogja nyerni a versengést. Az a jegy, amelyben a Jupiter halad, optimizmussal és szerencsével telítődik, s a hozzá rendelhető életterületek vagy foglalkozási ágak (amelyek a Nyilas esetében például a hitrendszerek kérdésköre, a jövő megtervezése, a könyvkiadás, vagy a nagyformátumú, több szakterületet is átfogó tudományos munkák) kimondottan szerencsések lehetnek. Ugyanakkor a Jupiter eleme azt is megmutatja, hogy miből lesz túl sok a világban, bár jómagam úgy vélem, optimizmusból és őszinte hitből soha semmi nem elegendő. December 3.-án lép át a Nagy szerencse bolygója a Bakba, ami bizonyosan lehűti a hatását, s legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy a szerkezetépítéshez, alapteremtéshez nyújt önbizalmat. A Chiron az év elején még a Halakban jár és az érzelmi természetű sebesüléseket bolygatja meg, február 19.-én azonban visszalép a Kosba, ami az önérvényesítés–akaratérvényesítés témaköreiben szerzett karmikus sebeket hozza a felszínre. Az Uránusz pedig március 5.-én lép be ismét az értékteremtő, lassú és nehézkes Bikába.

  • A Bak Szaturnusz a hosszú távú építkezést, a struktúrateremtést, a szabályok és korlátok elfogadását segíti, de a valóság síkjával kapcsolatos szorongásokat is tudatosítja, miközben tovább szilárdítja a megcsontosodott szerkezeteket. Nemcsak önmagát, hanem a gyökeres transzformációt szimbolizáló Plútót és a karmikus tapasztalatok összességét jelentő Leszálló holdcsomót is uralja, ráadásul Sepharial kaldeus tanításon alapuló „Világ-horoszkóp” módszere szerint a 2017-ben kezdődő 36 éves periódus idő-ura is, fontossága tehát az idei évben megsokszorozódik. Hiába találjuk a Jupitert saját jegyében, sajnos nem igazán lesz képes felvenni a versenyt a Karma urának túlerejével, s ez bizony érvényes mindazokra a népekre is, amelyeket a Nyilas vagy a Bak alá sorolnak…  
  • A Halak Chiron az érzelmi természetű karmikus sebek teljes elengedését teszi lehetővé, a Kosban pedig az akaraterő túlzott működésével, az erő-erőszak kérdéskörével összefüggő sebesüléseket hozza a felszínre.
  • A Kos Uránusz a forradalmakat, a lázadást, a különcködést és az egyéni akarat megnyilvánulásait erősíti, a Bikában viszont a harmóniát, a biztonságot, és a pénzügyi stabilitást robbantja fel vagy újítja meg.
  • A Halak Neptunusz a transzcendens élményeket hozza valóság-közelbe.
  • A Bak Plútó a megcsontosodott hatalmi szerkezeteket transzformálja gyökeresen, ami ellene fog hatni a Szaturnusz törekvéseinek. A két bolygó már az idei évben megközelíti egymást, de a pontos konjunkció csupán 2020-ban jön létre, addig azonban egyértelműen a Szaturnusz lesz az erősebb. Az a harc tehát, ami a régi rend és a magának helyet követelő új között zajlik a szemünk láttára, idén valószínűleg még a visszarendeződést fogja erősíteni. Nekünk magyaroknak elképesztő azt látni, hogy a nyugati országokban miként erősödnek a szocialista-kommunista típusú ideológiák és követelések, s hogy míg a nácizmus bűneit megbocsájthatatlannak tartják, a sztálinizmust és Marx eszméit istenítik.
  • A Szűz Transzplútó az érzékszervek által közvetített valóság megkérdőjelezését és a szolgálat szükségességét hangsúlyozza.
  • A Bak Leszálló holdcsomó a szilárd talapzat fontosságára figyelmeztet, a Rák Leszálló pedig az anyaság, a haza, a törzs, a család és a nemzetség kérdésköreit erősíti.