Extra Hungariam non est vita X. rész

Magyar mágia –

Szórakozzunk! (azt is kell néha…, pláne az előző két, meglehetősen búskomorra sikeredett poszt után). Magyar népmeséink máig őrzik az ősműveltség bölcsességét, és gyakorlatilag minden kozmikus, világ- és élet helyzetre ismerik a megfelelő megoldást. Éppen ezért jöjjön most a Kisgömböc meséjének legfontosabb szakasza és a belőle leszűrhető tanulság!

„Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, ahol a kis kurtafarkú malac túr, volt egyszer egy szegény ember, annak felesége és három leánya. Egyebük sem volt a világon, mint egy kicsi malacuk, no, hanem azt dajkálták is ám! Jó kövérre meghizlalták, hogy majd kirepedt. No, hogy kárba ne menjen a malacuk, leölték, megperzselték, szalonnáját, húsát, kolbászát a füstre tették, s a télen át szép lassacskán meg is ették. Tavasszal a malacból nem volt egyéb, csak a kis gömböc. Mondja egyszer a szegény asszony az idősebb leányának:
– Eredj, leányom, menj fel a padlásra, s hozd le a kis gömböcöt!
Fölmegy a leány, le akarja venni a gömböcöt, de ahogy hozzányúlt, csak megszólal a gömböc:
– Mit akarsz, hé, meg akarsz enni? Majd inkább megeszlek én! – S azzal hamm! – bekapta a leányt.”

A folytatásban a kisgömböc sorra bekapja a család többi tagját, aztán akkorára nő, hogy leesik a szögről, legurul a padlásról, rászabadul a világra és mindenkit felfal, aki csak az útjába kerül. Óriásira növekszik, mégis egyre éhesebb és telhetetlenebb lesz. Úgy tűnik, el akarja nyelni az egész univerzumot. Senki sem képes útját állni – egészen addig, amíg nem találkozik a kiskanásszal, aki előveszi a bicskáját és egyszerűen kipukkasztja.

Mi történik a mesében? Ugyanaz, mint a mai valóságban, a kulcsszó pedig a perverzió. Mit is jelent eredetileg ez a latin kifejezés? Átfordulást. A szakrális rend váratlanul átfordul az ellenkezőjébe, és elszabadul a pokol. A kisgömböc úgy dönt, nem hagyja, hogy megegyék, hanem „inkább” ő falja fel a világot, a világ pedig tehetetlenül megadja magát.

Na már most, ma éppen itt tartunk! A perverzió általánossá vált: a világ kifordult önmagából és önmaga ellentétévé silányult. A kisgömböc pedig már elnyelt szinte mindent, mi pedig arra várunk, hogy végre jöjjön a mesebeli kiskondás, és kipukkassza a bicskájával a világot irányító szuperstruktúrát… Ha valaki látja, kérem szóljon neki!