KAPCSOLATTÍPUSOK: LÉLEKTESTVÉR – DUÁLPÁR – IKERLÁNG

Az emberi lélek alapvetően társas lény; nem egyedül, hanem párban szeretné leélni az életét a 3D-s valóságban. Ezért aztán folyamatosan keresi a párját, a „nagy őt”, az „igazit”, és ha megleli, akkor végre boldog lesz. Legalább is egy ideig. Mert a párkapcsolatok egyáltalán nem maguktól működnek, hanem rengeteg munkát és odafigyelést igényelnek. Az összecsiszolódás folyamata pedig tele van fájdalommal és lemondással, ami végül le is darálhatja a kapcsolatot.

  1. rész: Szerelem és párkapcsolat

Rögtön az elején érdemes különbséget tenni szerelem és párkapcsolat között, hiszen az egyik egy érzés, míg a másik egy folyamat. Azt gondolhatnánk, hogy minden kapcsolat szerelemmel indul, vagy hogy minden szerelemből kapcsolat lesz, pedig koránt sincs így. A romantikus szerelem mindenhatóságának felismerése és az utána való vágyakozás viszonylag új keletű az emberi kultúrában, és főleg a nyugatias modernitás terméke. A barátság, az összetartozás, egymás megbecsülése és segítése szükséges ahhoz, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott és hosszútávra szóló kapcsolat alakulhasson ki két ember között, amire azután családot és közös életet lehet alapítani. A szerelembe esés ezzel szemben misztikus-mágikus folyamat. Messze túlmutat az emberi szinteken, s a régiségben éppen ezért képzelték azt, hogy nem is jöhet létre csak úgy magától. Kell hozzá Ámor nyila, bájital, mennykőcsapás, varázslat, vagy valami másféle turpisság, amely létrehozza a mindent elsöprő kémiai reakciót. A szerelem természete, hogy ledönti az észérveket, a családi, vallási, anyagi és erkölcsi megfontolásokat, s nem számít más, csak az élmény, amely az egyik legfőbb eszköz arra, hogy az ember a magasabb dimenziókba röpülhessen. A szerelem megtapasztalása az idő, a tér, a korlátok elvesztésének és figyelmen kívül hagyásának lehetőségét is megélteti velünk. Akinek megadatik, tudhatja: olyankor minden más megszűnik létezni. Csak az érzés él, s benne mi magunk is megtalálhatjuk a misztikus lényeget, ha kellőképpen bátrak és szerencsések vagyunk. Robert A. Johnson amerikai pszichológus szerint a szerelem éppen azért olyan csodálatos, mert saját isteni minőségünket vetítjük ki a másikra.

Ugyanakkor azt is értenünk kell, hogy ennek nagyon gyakran semmi köze sincs a tartós, hosszútávon kielégítő, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló párkapcsolatokhoz, amelyek az utódok létrehozását és felnevelését szolgálják. Tudom, ez most nagyon rosszul hangzik, de attól még igaz, és különösen a keleti kultúrkörben, ahol a mai napig a szülők választanak párt a gyermekeik számára, a döntés pedig mindig ész-érveken alapul. A nyugati ember ragaszkodik ahhoz, hogy először szerelembe essen, vagy legalább fizikai vágyat érezzen a másik iránt. Érdekes módon egyedül a magyar nyelv használ két szót arra az érzelmi minőségre, amely a kapcsolatokat mozgatja: „szerelem” és „szeretet”. Míg az előbbi, ahogy láttuk, elementárisan mágikus folyamat, amelyben részt vesznek a hormonok is, az utóbbi egy tápláló, egymást támogató és megbecsülő szövetség, amely azonban kissé unalmassá válhat az évek során. Ha szelídül a lángolás (a szer–elem, az a bizonyos mágikus-misztikus valami) és sikerül elsimítani a felmerülő nézeteltéréseket, az érzés átalakulhat szer–etetté, vagyis egymást segítő párkapcsolattá, ami házasságban és családalapításban is végződhet. Ehhez persze ismerni kéne a párunk szeretet-nyelvét és megtanulni úgy szeretni, ahogy neki jó. Ha viszont nem sikerül, akkor könnyedén ellobban a láng és gyakran egyszerűbb új kalandokat keresni, mint a meglévőt rendbe hozni.

A következő részekben megvizsgáljuk az alapvető kapcsolattípusok jellemzőit. Igyekeztem úgy összeszedni a tudnivalókat, hogy azok számára is érthető legyen, akiket csupán érdekel a téma, de nem foglalkoznak komolyabban asztrológiával. A részek végére kerülő listaszerű felsorolások a gyakorló asztrológusoknak szólnak. Karmaasztrológusként a praxisom során alapvetően három párkapcsolat‒típussal találkozom, amelyek általában jól elkülöníthetők egymástól. Ez azért izgalmas kérdés, mert az első néhány találkozás után rendszerint azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy melyikről van szó, s ha képesek vagyunk megállapítani a típust, könnyebben kikerülhetjük az esetleges buktatókat is. Nézzük meg, hogy karmaasztrológus szemmel hogyan különböztethetők meg a párkapcsolatok! Persze, léteznek e három alaptípustól eltérő változatok is, de azokra nem érdemes túl sok szót vesztegetni, mert rendszerint nem lesz belőlük valódi szinasztria (égi egyezés), és a felek nem is jutnak el asztrológushoz. Gyakori, hogy két ember unalomból, kényelemből, érdekből vagy más megfontolásból jön össze, és marad hosszabb-rövidebb ideig együtt.

Griga Zsuzsanna

Karmaasztrológus