Parapszichológus szemmel- Kapu önmagunkhoz – Kollár Andrea írása a festészetről és önismeretről

Azon emberek közé tartozom, akik kisgyermek korukban elkezdtek rajzolni, festeni, és azóta sem hagyták ezt abba. Annyira magával ragadott az alkotás öröme, a szépség és a harmónia iránti vágy, hogy ezek mesterévé szerettem volna válni. 2009-ben ezért festőművész diplomát szereztem.

A festményekben rejlő titokzatos erő mindig is lenyűgözött. Sőt az nyűgözött csak le igazán! Bár láttam sok csodás festészeti alkotást, bravúros megoldást, mégis valahogy az értéket sohasem ez képviselte számomra. Sokkal inkább az érzés, hogy van egy-egy művész, akik olyan alkotásokat készítenek, amelyeknek lelke van. Tárgyak, de élnek, sugároznak, mesélnek! Ez a csoda, amit kutatok azóta is.

Az évek folyamán gyakran támadt az az érzésem, amikor üldögéltem egy – egy festményem alatt, hogy olyan, mintha a fejem felett nem egy kép lenne, hanem egy kapu egy másik világba. De hova? Hogyan lehetséges ez? Töprengtem.

Majd ahogy az önismeretben egyre mélyebb és mélyebb rétegek felé haladtam, úgy szabadultak fel a tudatalattim elfojtott üzenetei, amelyek kép formájában megjelentek a vásznon. Sok esetben hosszú hónapok után sikerült csak megértenem, hogy valójában mit is üzennek nekem. Üzenek önmagamtól önmagamról önmagamnak. Rengeteg segítséget adott nekem a festészet, mert általa felismerhettem és kitisztíthattam ezeket a mély tudattalan területeket. Úgy gondolom, hogy a festészet, vagy bármilyen művészeti munka csodálatos önismereti eszköz is egyben, amelyet érdemes tudatosan alkalmazni.

A hosszas önelemzés után elérkezett az a pillanat, amikor teljesen kiürültem. Különös módon éppen ez az üresség az, amiben bármi megvalósulhat, így elindult bennem a valódi alkotás.

Ezzel párhuzamosan évek óta terapeutaként is dolgozom. Abban segítek a hozzám fordulóknak, hogy a mélyben zajló folyamatok, amelyek negatív hatással vannak az életükre, felszínre kerülhessenek és kitisztulhassanak. Ez egy kemény önismereti munka. A hozzám forduló végigmegy a saját félelmein, alászáll belső poklába, hogy ezt követően felhozhassa a fényt.

Ahhoz, hogy ezt a segítői munkát stabil alapra helyezzem és kézzelfoghatóvá tegyem, elvégeztem a Tiszta Forrás Intézetben a Parapszichológia szakot.

A két éves képzés alatt folyamatosan dolgozott bennem, hogy a művészetet és a segítést jó lenne valamilyen módon ötvözni. Végül erre a bennem lévő kérdéskörre két megoldás is született.

Az egyik út, hogy elindítottam egy festészeti műhelyt a Tiszta Forrás Intézetben, Alkotó Önismeret címmel. Ahogy azt a neve is elárulja, elsősorban önismereti munkáról szól. A tudatalatti által felénk közvetített víziók rengeteget segítenek a valódi, mély átalakulásban, kitisztulásban, felemelkedésben. A hétvégi tanfolyamot egy vezetett, tematikus meditációval kezdjük, ami a hétköznapi felszínes tudati működésből segít alámerülnünk a tudattalanba, és az ott megjelenő víziókat vetjük vászonra a hétvégék folyamán. Már maga az alkotó folyamat azon energetikai, érzelmi, szellemi blokkok tudatosítása, és ezáltal oldása is egyben amilyen témával éppen foglalkozunk, de emellett elkészül a két nap alatt egy tárgy is, amit mindenki hazavisz, így ezek dolgoznak mindenkiben tovább. Olyanok ezek a képek, mint egy titkos nyelven írt vizuális napló fejezet, amelyet utólag értünk csak meg igazán.

A másik utat egy különleges embernek köszönhetem, akitől különös megbízatást kaptam, és ezáltal új dimenziót nyitott meg számomra és a festészetem számára.

Parapszichológusként nem kéne meghátrálnom egy ilyen felkéréstől, de bevallom őszintén, először kicsit meghökkentem az új kihívás hallatán. Kaptam egy asztrológiai képletet, hozzá egy idézetet a születési dátumhoz kapcsolódó sorsszámról, és amit még kaptam az a teljes szabadság. A feladat pedig az volt, hogy fessek valamit/bármit, ami ezekről eszembe jut.

A lehetőségek teljes tárháza előtt zavartan álltam egy darabig. Tudatában voltam annak, hogy most valami igazán érdekes és merőben új dolog történhet, hiszen ezen feladat sikeres megoldásához ötvözni kell minden bennem lévő tudást és képességet.

A munkát asztrológiai és numerológiai elemzéssel kezdtem, hogy a karakter főbb személyiségjegyeit megismerjem. Az elemzést nem kapkodtam el, napokig hagytam, hogy a benyomások és az intuícióm dolgozzanak bennem. Folyamatosan jöttek a képek és a megérzések, amíg nem az asztrológiai képletben táncoló égitestek és a számháló számai egy emberré és egy sorssá álltak össze bennem.

A jellemrajzot kevésnek éreztem a festmény elkészítéséhez, hiszen napi szinten azzal foglalkozom, hogy segítek embereknek tisztulni, emelkedni, átminősíteni, megerősödni, felismerni, megismerni. Hogyan csempészhetném be a segítő szándékot egy festménybe?

Valami olyan erőt szerettem volna beemelni a képbe, ami pozitívan hat a tulajdonosára, támogatja a fejlődésben. Olyan „dimenzió kaput” szerettem volna megalkotni arra a szoba falra, ahonnan árad az az energia minőség, ami őt az élete folyamán a legtisztábban szolgálhatja.

Újabb napok teltek el. Energetikai szinteken is ráhangolódtam erre a segítő energiára, ami így már átjárt engem, éreztem, de a képet továbbra sem láttam a lelki szemeim előtt.

Ekkor történt az, hogy mindent elengedtem és a tarothoz fordultam égi segítségért. S végül két lap mutatta meg nekem, hogy hogyan is álljak neki magának a festésnek. Az égi áldást és a tetterőt húztam, s utána már csak csukott szemmel figyeltem, ahogy a festmény kirajzolódik: elsőként a belső szemem előtt, aztán napról napra élesebben bújik elő a vászon szövete közül.

Így született meg ez a képem, aminek a címe magától értetődő módon maga a megrendelő neve lehetne, de mivel ez egy anonim dolog, így cím nélkül, szeretettel.

Amikor átadásra került a kép nagyon izgultam, mert ez idő alatt a festményről nem egyeztettem, mindez belső folyamat volt, s izgatottan vágytam és féltem a reakciókat.

Azt kell, hogy mondjam, hogy amikor megfordítottam az állványon a befelé fordított képet, hirtelen életem egyik legmeghatóbb pillanatában találtam magam. Megtelt a csend.

Pár perc szeretetteljes, elmélyült hallgatás után csak annyit mondott a kép újdonsült tulajdonosa, hogy azt festettem meg, ami benne van.

Kollár Andrea

Részletesen a terápiáról a  www.fenyben.hu  oldalon tájékozódhatsz.